Tesbih; “s-b-h” kökünden arapça fiilin nesne halidir. Saymak, sayarak anmak anlamına gelmektedir.
Boncukların dini amaçla ve duaları saymada kullanılmasına ilk olarak Hindistan`da, Hindu inanışında rastlanıyor. Tesbihin ataları Hindistan`dan doğuya, sonra Ortadoğu`ya, en sonunda da Avrupa`ya yayılıyor. Tesbihin kullanış amacı Müslümanlık, Hıristiyanlık (Katolik), Hinduizm ve Budizm`de aynı olup hepsinde de duaları ve dualar arası bölümleri saymada kullanılır.
Beynimizin, çalışma yaşamının güçlükleriyle, sorunlar, endişeler ve korkularla sürekli baskı altında tutulduğunu, bunun sonucunda sinir hücrelerinin aşırı yorulup yıprandığını ve beynimizi rahatlatmak, onu özgür bırakmak, dikkatimizi başka tarafa yöneltmek için tesbih çekmenin çok etkili ve faydalı olduğunu bilim tarafından kanıtlanmıştır. Günümüzde meditasyon aracı olarak ta kullanılmaktadır.
Tesbih yapımında temel malzemeler;
Fosil Grubu: Kehribar, Oltu Taşı, Lüle Taşı
Ağaç Grubu: Kuka, Abanoz, Pelesenk, Yılan Ağacı, Öd Ağacı, Venge, Demirhindi, Gül, Sandal Ağacı, Narçıl
Taş Grubu: Akik, Kuvars, Ametist, Kaplangözü, Lapis, Turkuaz, Yıldıztaşı, Yeşim, Zümrüt, Yakut, Safir, Mercan, İnci
Tesbih zanaatı günümüzde sayıları gittikçe azalan ustaların ellerinde yaşamını sürdürme çabasındadır…
Tesbihçilikte san’at ve estetik iç içedir. Elips tane, sığırcık tane, arpa tane gibi farklı şekillerde tesbih yapım teknikleri vardır.
Babalar gününde babanıza, sevgililer gününde sevgilinize, evlilik yıl dönümünüzde kocanıza ve hatta doğum gününde arkadaşınıza bile tesbih hediye edebilirsiniz. Rahatlatan bir aksesuar hediye ederek, hem sizi hatırlamasını sağlayabilir hem de şık bir hediye vermiş olursunuz.
Öyle ki; uzun süre çekilmeyen tesbihlerde havadaki nem ve toz üzerine yapışması sonucu donuklaşması ve tanelerin elde kaymamasına nedeniyle çekilmeyen tesbihler sahibine küser diye bir tabir vardır.
Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere
Pelin ÇAPKINCI